Niels har tilmeldt sig. Følg med på rejsen til O-ringen 2025

Et langt tilløb

Siden jeg for næsten 50 år siden blev introduceret til orienteringsløb af min far, har jeg ønsket mig at deltage i nogle af de store ”monumenter” indenfor orienteringsløb. Og her tænker jeg ikke umiddelbart på de store internationale mesterskaber, men på de store og nærmest mytiske stævner, som hvert år finder sted særligt i norden.
Herhjemme har vi løb som Jættemilen, Wild West og 50-km orienteringsløb, og før i tiden også løb som Midgårdsormen og Wild East.
Gennem mine mange år i sporten har jeg deltaget i dem alle på nær Jættemilen (og den står på listen, så det skal nok komme).
Internationalt er der vel især 3 stævner, som har en nærmest mytisk status: Jukola, Tio-mila (10-mila) og O-ringen. De 2 første er stafetter, hvor deltagelse jo er betinget af, at man kan komme på et hold. Og da begge er 10-mands stafetter, er det begrænset, hvor mange danske klubber, som stiller hold til dem. Men så er der jo O-ringen – og det er netop det stævne, som omdrejningspunktet for min fortælling.
O-ringen har 60 års jubilæum næste år! Ja – du læste rigtigt. 2 legendariske svenske orienterings-løbere – Peo Bengtson og Sivar Nordström – fik af forskellige årsager noget tid til rådighed i foråret 1965, og de besluttede at arrangere et 5-dages orienteringsløb med inspiration fra cykelsportens 6-dages løb. Og det første stævne blev planlagt til afholdelse 19-23 juli 1965.
Desværre var arrangørerne lidt sent ude med hensyn til at finde gode terræner i Skåne, hvor Peo var fra. Det lykkedes af finde 2 kort, som var gode nok til at kunne bruges til det her arrangement, og på det ene kunne man gennemføre 2 af etaperne. Men derefter måtte man improvisere. Og her bliver det lidt interessant for os danskere, for den 4. etape blev gennemført ved Hillerød! Sidste etape blev gennemført ved Karlsnäsgården, nord for Kallinge i Blekinge.

Siden dengang har løbet været gennemført hvert år rundt omkring i Sverige (og aldrig igen udenfor) med undtagelse af Corona årene 2020 og 2021, hvor stævnet blev aflyst. Har man lyst kan man læse mere om historien her: Vår historia – O-Ringen (oringen.se) (svensk). Som en lille
ekstra oplysning kan det fortælles at der kun har været én dansk vinder af eliteklassen gennem
alle årene. Det var i 1992, hvor Allan Mogensen vandt herrernes konkurrence. Det var året efter han sammen med sin daværende klub IFK Södertälje vandt Jukola stafetten, og året før han i 1993 som den første danske herre nogensinde vandt Verdensmesterskabet ved West Point i USA.
Der er masser af gode historier knyttet til O-ringen, og jeg tænker jeg vil dele flere efterhånden som tiden nærmer sig. Men årsagen til, at jeg overhovedet har lavet dette indlæg er, at jeg efter mange års tilløb endelig har fået taget mig sammen til at tilmelde mig O-ringen.

Så den 21. juli 2025 stævner jeg ud på min første etape i O-ringen 2025. Næste års stævne afholdes forholdsvis tæt på Danmark omkring Jönköping i Småland. Så har man mod på at deltage i et af verdens største orienteringsstævner (mellem 15 og 20.000 deltagere) er 2025 udgaven en godt bud (faktisk er 2026 planlagt til at være omkring Göteborg, så også der er man tæt på Danmark).
Tilmeldingen til 2025 udgaven er allerede begyndt, og frem til 3 november er prisen 20% under normalprisen.